Hypnose algemeen

Hypnose is een techniek waar ik je tijdens de zwangerschap, bevalling en net na de bevalling mee kan helpen.

Tijdens een hypnose word je in een diepe ontspanning gebracht, vergelijkbaar met diepe meditatie. Hierdoor is contact met het onbewuste mogelijk. Dit is van belang omdat veel angsten en onzekerheden vanuit dit onderbewuste worden aangestuurd.

Tijdens een hypnose ben je er 'helemaal bij', maar je onbewuste is aan het werk.

Het is niet altijd nodig dat je uitspreekt waar je mee zit. Je onderbewuste weet dit en kan ook oplossingen bedenken, zonder dat dit in je bewuste wordt getild. Je zult later wél de uitwerking hiervan merken. 

 

Hypnose vóór je zwangerschap

Mogelijke dat je gewicht een probleem vormt bij het zwanger worden, of dat je vóór je zwangerschap (behoorlijk wat) gewicht wilt kwijt raken om fitter je zwangerschap in te gaan.

Hypnose kan hierbij ondersteunen. Wanneer je veel wilt afvallen (> 20 kg) kan een hypnotische virtuele maagverkleining een optie zijn. Klik hier voor  meer informatie over  'virtuele maagverkleining'.

Ook wanneer je wilt stoppen met roken of alcohol en dit kost je veel moeite, kan hypnose je hierbij helpen. 

 

Hypnose tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan ik hypnose inzetten wanneer je

- bang bent voor pijn tijdens de bevalling

- je onzeker voelt over je ouderschap

- je vorige bevalling erg vervelend is verlopen en je daar nog steeds nare gevoelens over hebt

- je denkt dat je geen borstvoeding kunt geven

 

Hypnose tijdens bevalling

Tijdens de bevalling kan ik hypnose in zetten

- om je te helpen ontspannen

- om minder last te hebben van de contracties (weeën)

Het is ook mogelijk om tijdens je zwangerschap te leren hoe je zelfhypnose kunt toepassen. 

Uit onderzoek naar alternatieve manieren om minder last te hebben van pijn tijdens de bevalling blijkt dat hypnose het meest effectief en veilig is om te gebruiken ten opzichte van acupunctuur en een bevalling in water.

Geboortes met hypnose hebben ook minder vaak last van complicaties en duren gemiddeld minder lang. Daarbij hoeven kinderen ook minder vaak naar een intensive care afdeling na de geboorte als er gebruik wordt gemaakt van hypnose.

Moeders geven ook aan dat hypnose tijdens de bevalling ervoor zorgt dat ze zich in controle voelen over de situatie, ze zijn kalmer en meer ontspannen tijdens de bevalling. Hierdoor kregen ze ook meer vertrouwen in het verloop van de bevalling.

 

Hypnose na de bevalling

Na de bevalling kan je wereld behoorlijk op zijn kop staan. Dat brengt nieuwe gevoelens met zich mee. Ik kan hypnose inzetten om gevoelens bespreekbaar te maken en zo nodig weg te nemen. 

Wanneer de bevalling anders is verlopen dan je gehoopt had, of zelfs traumatisch is geweest, kan hypnose helpen dit een goede plek te geven.